Türkiye’nin, dünya çapında “taşınmaz satışı karşılığında vatandaşlık verme” uygulamalarının yarısından fazlasından sorumlu olduğu iddia ediliyor.
İndependent Türkçe’nin aktardığına göre İtalyan gazeteci Marco D’eramo, Birleşik Krallık’ın önde gelen politika dergilerinden New Left Review’da yayımlanan bir yazısında, Türkiye’nin bu alandaki etkisinin büyük olduğunu öne sürdü.
D’eramo’nun analizine göre, Türkiye’nin “altın vize” olarak bilinen vatandaşlık satışı uygulaması, özellikle Irak, Afganistan, Filistin ve Mısır uyruklular arasında büyük ilgi görüyor.
Pandemi ve Rusya’nın savaş ilanı gibi faktörlerle birlikte Ukrayna ve Pakistan vatandaşlarının da Türk vatandaşlığı için başvurularının arttığı belirtiliyor.
Yazar, özellikle İranlıların Türkiye’nin vatandaşlık satışına büyük ilgi gösterdiğini vurguluyor.
Türkiye’ye vizesiz girebilen İranlıların, Türk Lirası’ndaki değer kaybının etkisiyle ülkede konut satın almada artan bir eğilim gösterdiği ifade ediliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, kasımda en çok konut satışı yapanlar arasında Ruslar öne çıkıyor.
Ayrıca, yazıda Türkiye’nin Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden gelen göçmenlerin Avrupa’ya geçişini önlemek amacıyla Avrupa Birliği’nden aldığı 6 milyar euro fonuna da değiniliyor.
Ancak, gazeteci D’eramo’nun Türkiye’yle ilgili verileri kaynağını belirtmeden sunduğu da belirtiliyor.