Mehmet Şimşek Brezilya yolcusu… G20’de neler konuşulacak?

Dünyanın 20 büyük ekonomisinden oluşan G20 grubu ülkelerinin finans yetkilileri, bu hafta Brezilya’nın Sao Paulo kentinde bir araya gelecek. Küresel ekonomideki kritik gündemlerin ön plana çıkması beklenen toplantıya Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan da katılacak.

ABD, Çin, Rusya ve dünyanın diğer büyük ekonomilerinin ekonomi kurmayları, büyümenin yavaşladığı, rekor borç yükünün giderek arttığı ve faiz oranlarını yüksek tutan enflasyonun henüz kontrol altına alınamayacağı endişelerinin yaşandığı bir dönemde küresel ekonomik gelişmeleri gözden geçirecek.

‘TOPARLANMA OLASILIĞI’ VURGUSU BEKLENİYOR

Ayrıca kaynaklara göre, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’nda küresel ekonomideki toparlanma olasılığının arttığı ancak belirsizliğin yüksek kalmaya devam ettiği vurgulanacak.

Brezilya’nın Sao Paulo kentinde bu hafta yapılacak G20 finans yetkililerinin toplantısının Reuters tarafından görülen taslak bildirisinde küresel ekonomide yumuşak iniş olasılığının arttığı ancak belirsizliğin yüksek kalmaya devam ettiği belirtildi.

Taslak bildiriye göre, G20 finans yetkilileri küresel ekonominin “birçok bölgedeki çatışmalar”, jeoekonomik gerilimler ve eşitsizlikler dahil olmak üzere çok sayıda zorlukla karşı karşıya kalmaya devam edebileceğini açıklayabilirler.

G20 finans bakanları toplantısı 28-29 Şubat’ta gerçekleştirecek.

ŞİMŞEK DE GİDİYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın da G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’na katılmak üzere bugün Brezilya’ya gitmesi bekleniyor.

Brezilya’nın Sao Paulo kentinde gerçekleştirilecek toplantıda, cuma gününe kadar Şimşek’in çok sayıda ikili görüşme gerçekleştirmesi öngörülürken, konuya ilişkin haber akışı da yatırımcıların odağında olacak.

IMF’DEN G20 RAPORU

Uluslararası Para Fonu (IMF) dat toplantı öncesi “G20 Gözlem Notu” raporunu yayımladı. Raporda, küresel ekonominin “yumuşak iniş” yolunda göründüğü ancak aktivite ve büyüme beklentilerinin zayıf kalmaya devam ettiği aktarıldı.

Para politikasının 2024’te bir miktar gevşemesinin beklendiğine değinilen raporda, ancak orta vadeli büyüme beklentilerinin zayıf kalmaya devam ettiği, bunun zayıf üretkenlik artışı, yaşlanma, jeoekonomik ayrışma ve iklim kırılganlıkları gibi zorlukları yansıttığı bildirildi.

Raporda, yüksek ve artan kamu borcu seviyeleri nedeniyle, kamu finansman koşullarının orta vadede zorlu olmaya devam etmesiyle mali sürdürülebilirliğin de test edildiği dile getirildi.

IMF BAŞKANI’NDAN ENFLASYON UYARISI

IMF Başkanı Kristalina Georgieva ise rapora ilişkin kaleme aldığı “G20, Dünya Ekonomisinin Son Zamanlardaki Dayanıklılığından Nasıl Yararlanabilir?” başlıklı blog yazısında, yapay zeka gibi trendlerin üretkenliği artırma ve büyüme beklentilerini iyileştirme vaadi taşıdığını aktardı.

Georgieva, çekirdek enflasyonun birçok ülkede yüksek kalması ve enflasyona yönelik yukarı yönlü risklerin devam etmesi nedeniyle, politika yapıcıların enflasyonun temelindeki gelişmeleri dikkatle izlemesi, çok erken veya çok hızlı gevşemeden kaçınması gerektiğini belirterek, ancak enflasyonun açıkça hedefe doğru ilerlediği durumlarda ise ülkelerin faiz oranlarının çok uzun süre yüksek tutulmamasının sağlaması gerektiğini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir