Finansal teknoloji şirketi Papara’nın, geçtiğimiz hafta Pakistan merkezli elektronik para kuruluşu Sadapay’ı satın almasının ardından şirketin CEO’su Brandon Timinsky görevinden ayrıldı.
ZİHİNSEL VE FİZİKSEL SAĞLIĞIMA ZARAR VERDİ
Çalışanlara gönderdiği bir mesajda Timinsky, CEO olarak sorumluluklarının zihinsel ve fiziksel sağlığına zarar verdiğini belirterek, “Rolüm yeni şeyler yaratmaktan giderek daha fazla sorumluluğu yönetmeye doğru kaydı. Sonunda günlerim sorunları çözmekle geçti ve yaklaşık 300 çalışanı olan bir şirketi yönetmenin acımasız talepleri beni etkilemeye başladı” diye yazdı.
“Son birkaç ay özellikle zorlayıcıydı, beni tamamen bunalmış ve bitkin bırakmıştı” diye yazdı ve uzun uzun düşündükten sonra fintech şirketinin CEO’su olarak görevinden ayrılma kararı aldığını ekledi.
ALTI YILDIR BU GÖREVDEYDİ
Amerika kökenli girişimci, 6 yıldır SadaPay’in başında bulunuyor ve şirketi EMI lisansı altında 1 milyon dijital cüzdan kullanıcısına ulaştırıyordu. Timisky, daha önce ABD’de isteğe bağlı yakıt dağıtım hizmeti olan GasNinjas’ı başlatmış ve bu hizmetten çıkmıştı.
2018 yılında, büyük oranda banka hesabı olmayan nüfusa yönelik bir fintech şirketi kurmak üzere Pakistan’a taşındı ve 2020’de EMI lisansı için prensip onayı aldı.
50.5 MİLYON DOLAR DEĞERİNDE HİSSE SENEDİ ANLAŞMASI
30 Mayıs’ta Papara, şirkete 50,5 milyon dolar değerinde bir hisse senedi anlaşmasıyla SadaPay’i resmi olarak satın aldı. Satın almayla ilgili daha önceki bir raporda, anlaşma değerinin 30 milyon dolar olduğu belirtilmişti, daha sonra bunun 50,5 milyon dolar olduğu doğrulandı. Anlaşma aynı zamanda Papara’nın SadaPay’e 10 milyon dolarlık özsermaye enjeksiyonunu da içeriyor.
Ekibe gönderdiği önceki mesajında CEO Timinsky, satın alma sonrasında SadaPay’in Papara’nın şemsiyesi altında bağımsız olarak çalışacağını ancak desteklerinin daha hızlı hareket etmelerine ve daha fazlasını başarmalarına yardımcı olacağını söylemişti.
Papara, SadaPay’in pazardaki konumunu sağlamlaştırmak için Pakistan’a derhal 10 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım getirmeyi planlıyor. Birkaç yıl içinde bu rakam 50 milyon dolara kadar çıkabilir ve bu da SadaPay’in gelecekte dijital perakende banka lisansı (DRB) lisansı almasına olanak sağlayabilir. Yakın gelecekte bu yatırım, yeni ürünlerin piyasaya sürülmesine ve pazarın genişletilmesine olanak sağlayacak teknolojik gelişmelere tahsis edildi.
YURT DIŞINDAKİ VATANDAŞLARINA DAHA ÇOK HİZMET SUNMAK PLANLARDA VAR
SadaPay özellikle yatırımı, SadaPay’in tüketici tabanını ölçeklendirmek, pazarlama çabalarını geliştirmek ve yeni müşteri edinme kanalları geliştirmek de dahil olmak üzere tüketici ayak izini genişletmek için kullanmayı planlıyor. Bu fonlar aynı zamanda KOBİ’lerde Raast aracılığıyla QR kodlarının kabulünü artırmak ve ortak bankalarla işbirliği yoluyla kredi ürünlerini kullanıma sunmak için de kullanılacak.
SadaPay için yapılan çalışmalardan biri de yurtdışındaki Pakistanlılara havale hizmeti sunmak. Papara’nın da benzer planları var ve bu satın alma, İngiltere ve Suudi Arabistan gibi önemli miktarda Pakistanlı gurbetçi nüfusun bulunduğu kilit pazarlarda havale hizmetinin sunulmasını hızlandıracak.
SADAPAY NEDEN SATIN ALINDI?
Tamamen lojistik açıdan bakıldığında Sadapay’in Papara tarafından satın alınması son derece mantıklı. 2016 yılında kurulan Papara da tıpkı Sadapay gibi kendi ülkesinde modelini hayata geçirmiş bir EMI.
Şirketin 17 milyondan fazla kullanıcısı ve para transferleri ve ödemeler gibi bir dizi hizmet sunan bir e-para lisansı var. Crunchbase verileri, Papara’nın yalnızca 2 milyon dolar kadar fon topladığını gösteriyor. Şirket, 32 milyar dolarlık bir hacimle yılda tahmini 528 milyon işlem gerçekleştiriyor. Ülkede finansal bir süper uygulama olmayı planlıyor ve aynı zamanda yatırım hizmetleri sunarak kullanıcıların Türk hisse senetleri, ABD hisse senetleri, emtia ve tahvillerini satın almasına olanak tanıyor.
1 MİLYON KULLANICIYA ULAŞTI
Bu arada 2019 yılında kurulan ve hızla büyüyen Elektronik Para Kuruluşlarından biri olan SadaPay, 2024 yılına kadar 1 milyon kullanıcıya ulaştı. P2P para transferleri, banka kartları ve ödeme ürünleri gibi çeşitli özellikler sunan şirket, yılda 1,5 milyar dolar işlem yapıyor.
patronlardunyasi.com
li